Whereabouts app

Whereabouts app

Doel

Ontwikkelen van een speciale smartphone-applicatie, waarmee topsporters wijzigingen in hun whereabouts eenvoudig door kunnen geven.

 

Projectomschrijving

Topsporters moeten tussen 6.00 en 23.00 uur beschikbaar zijn voor onaangekondigde dopingcontroles. Via een zogenaamd ‘whereabouts’-systeem moet een deel van de topsporters bovendien opgeven waar zij zijn, zodat controleurs te allen tijde weten waar zij de sporters kunnen vinden.

 

Om administratieve fouten – met mogelijke sancties tot gevolg – zoveel als mogelijk te voorkomen, ontwikkelden de Nederlandse Dopingautoriteit, NOC*NSF, InnoSportNL en CGI/Logica een speciale smartphone-applicatie, waarmee topsporters wijzigingen in hun whereabouts eenvoudig door kunnen geven. Een sporter kan dan via de telefoon met één druk op de knop aangeven waar hij/zij is.

 

Een eerste versie van de app is in een beperkte testgroep uitgezet. Op 24 oktober 2011 was de app verkrijgbaar in de Appstore (iPhone). Begin 2012 is de app ook op de BlackBerry en Android platforms beschikbaar gekomen. Nederland is het eerste land ter wereld met een smartphone-applicatie voor het doorgeven van de verblijfsgegevens.

 

In januari 2013 heeft het World Anti-Doping Agency deze unieke app overgenomen en wordt het nu wereldwijd gebruikt. Het World Anti-Doping Agency (WADA) leidt de wereldwijde campagne voor een dopingvrije sport, onder andere door het beheer van de database waarin de meeste sporters hun verblijfsgegevens aanleveren. Met de whereabouts app levert ons land daar een belangrijke bijdrage aan.

 

Toon meer informatie

Vier Nederlandse partners

De Nederlandse Dopingautoriteit, CGI, InnoSportNL en NOC*NSF ontwikkelden de innovatieve smartphone-applicatie vanuit een grote behoefte bij de topsporters. Dankzij de app kunnen zij op elk moment van de dag met enkele klikken op hun mobiele telefoon hun verblijfsgegevens invoeren, controleren, wijzigen en doorsturen. Indien gewenst, laadt de app de actuele verblijfplaats automatisch in met behulp van de GPS-technologie. De sporters kunnen zich ook laten herinneren aan hun verplichting door het invoeren van reminders. De app is beschikbaar op de drie meest gebruikte platforms: iPhone, Android en Blackberry. CGI heeft de app ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse Dopingautoriteit en zorgt er nu voor dat deze met het systeem van de WADA kan communiceren zodat het internationaal kan worden gebruikt.

 

Succesvolle sportinnovatie

De wereldwijde toepassing van de Nederlandse app bewijst eens te meer dat ons land voorop loopt in sportinnovatie. Deze innovatie was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de sportwereld. De whereabouts app is een succesvol voorbeeld van een interactieve toepassing die de sporters en de sportwereld vooruithelpt. Niet alleen in Nederland, maar internationaal: voortaan krijgen meer dan 25.000 atleten ter wereld de mogelijkheid om hun verblijfsgegevens via de whereabouts app aan te leveren bij hun dopingautoriteit of federatie.

 

Actief gebruik in Nederland

Tijdens de Olympische Spelen in Londen gebruikten de Nederlandse topsporters de whereabouts app actief: 98 van de circa 170olympiërs of zo’n 58%. (De andere sporters moesten hun whereabouts aanleveren bij hun internationale federatie en konden daarom geen gebruik maken van de app.) Ook 49 van de Nederlandse deelnemers aan de Paralympics maakten actief gebruik van de app. Buiten de Olympische Spelen om moeten in Nederland zo’n 300 topatleten hun whereabouts indienen bij de Dopingautoriteit. Meer dan 90% daarvan gebruikt de app.

Toon minder informatie

Meer informatie?

Organisatie  InnoSportNL
Contactpersoon  Marc van der Zande
Telefoon  +31 (0)26 4834598
E-mail  ...

Status project

Start

1 mei 2011

Eind

1 september 2012

Afgerond

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus