Topbob

Topbob

Doel

Ondersteuning van Team NL door innovaties te realiseren aan onder andere materialen en onderdelen, voor verbetering van aerodynamica en stuurgedrag.

 

Projectomschrijving

De afgelopen jaren heeft Nederland flinke vorderingen gemaakt op het gebied van de bobsleesport. Om de kennisachterstand ten opzichte van de traditionele bobsleelanden in te lopen heeft InnoSportNL, in nauwe samenwerking met de Bob en Slee Bond Nederland (BSBN), het project TopBob opgezet. Een projectconsortium bestaande uit de bedrijven DSM, Eurotech/Viking Engineering en Modesi en de TU’s Delft, Twente en Eindhoven zorgen voor ondersteuning van Team NL door innovaties te realiseren aan onder andere materialen en onderdelen, voor verbetering van aerodynamica en stuurgedrag. 

 

Daarmee heeft het consortiumtools ontwikkeld om de prestatie van een bobslee te kunnen simuleren, meten en evalueren en zo kennis te genereren over de (stuur-)dynamische en aerodynamische eigenschappen en glijweerstandeigenschappen van een bobslee. Op basis van die kennis kunnen we vervolgens, naar vermogen, bestaande bobsleeontwerpen doorontwikkelen. Op deze manier gaan we voor een goede klasseringen van de Nederlandse tweemansbobsleeteams, mannen en vrouwen.

Toon meer informatie

Verder na Vancoucer

Het TopBob-project strekt zich uit over meerdere jaren en is in principe gericht op de Olympische Spelen in Sochi in 2014. Mede door de goede samenwerking binnen het consortium en de grote inzet van de betrokken partijen is echter nu al een eerste versie van een compleet nieuwe bobslee gerealiseerd.

Uitgebreide proefruns door een testteam hebben uitgewezen dat het nieuwe materiaal betrouwbaar en veilig is. Diezelfde testen en een test onder wedstrijdomstandigheden hebben aangetoond dat de inzet van het nieuwe materiaal ook sporttechnisch verantwoord is. Daarom zal Team NL de bobslee gaan inzetten tijdens de komende Olympische Spelen. Met daarna een vervolgvan het TopBob-project. De ontwikkelingen gaan door in aanloop naar de Olympische Spelen in Sochi in 2014.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie InnoSportNL 
Contactpersoon Marc van der Zande
Telefoon +31 (0)26 4834598
E-mail ...

Status project

Start

1 juli 2008

Eind

1 juli 2010

Afgerond

Programmalijnen

  • Sportproducten

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus