Taking the Parkinson brain to the gym

Taking the Parkinson brain to the gym

Doel

Onderzoeken hoe patiënten met de ziekte van Parkinson gestimuleerd kunnen worden om intensief en regelmatig te gaan sporten.

 

Projectomschrijving

Sport helpt bij preventie van ziekten (bv. de kans op hart- en vaatziekten) en om ziekten te behandelen (suikerziekte kan bv. aanzienlijk verbeteren). De laatste jaren groeit ook het bewijs dat regelmatig bewegen gunstig is voor de hersenen.

 

Een praktisch probleem is dat patiënten met een neurologische aandoening het vaak heel moeilijk vinden om het sporten vol te houden, en zeker om voldoende intensief te sporten. Dit geldt o.a. voor mensen met de ziekte van Parkinson, die vanwege een combinatie van lichamelijke (trillen, stijfheid, traagheid) en geestelijke verschijnselen (depressie, dementie, apathie) sterk geneigd tot een inactieve levensstijl. Te weinig beweging kan weer leiden tot een verergering van de klachten en verhoogt het risico op bijkomende ziekten. Omdat het niet makkelijk is om je levensstijl aan te passen en te blijven bewegen, gaat dit project een geheel nieuwe manier onderzoeken om intensief sporten bij patienten met de ziekte van Parkinson te stimuleren.

Toon meer informatie

Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van een innovatieve hometrainer, die is uitgerust met een variatie aan trainingsmogelijkheden die het sporten leuk en veelzijdig maken. Er zal gebruik gemaakt worden van geavanceerde gaming (deelname aan een spel, waarbij meer bewegen a.h.w. een gewenste bijwerking wordt van het gamen) en directe feedback, met o.a. competitie elementen (fietsen tegen andere patiënten) en zogenaamde ‘peer pressure’ (vergelijking met prestaties van anderen).

 

Hierdoor worden patiënten gestimuleerd om minimaal 3 dagen/week stevig actief te worden. Hiermee verwachten we dat niet alleen de fitheid aanzienlijk verbetert, maar ook de cognitie, kwaliteit van leven, depressie, en het lopen.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie UMC St Radboud
Contactpersoon Prof. dr. B.R. Bloem
Telefoon 024 36115202
E-mail

...

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus