Sporten voor chronisch zieke kinderen en jongeren

Sporten voor chronisch zieke kinderen en jongeren

Doel

Onderzoeken wat de effecten van (aangepast) sporten zijn op de gezondheid en functioneren bij kinderen en jongeren met een chronische aandoening of ziekte.

Projectomschrijving

Voor veel kinderen en jongeren met een chronische ziekte of aandoening is het vaak moeilijk om deel te nemen aan sport en spel activiteiten. Dit heeft vaak tot gevolg dat zij weinig actief zijn wat leidt tot verminderde conditie en een verhoogde kans op obesitas, verminderd functioneren en gezondheidsproblemen. Omdat er voor deze kinderen veel obstakels zijn om in onze Nederlandse maatschappij deel te nemen aan sport willen we in dit project evalueren wat de mogelijkheden en effecten zijn met betrekking tot het beoefenen van sport in de naschoolse periode. Het beoefenen van sport in de naschoolse periode lijkt een veelbelovende mogelijkheid voor het ontwikkelen van een duurzame sportieve/actieve leefstijl voor deze
kinderen en jongeren.

 

Met dit consortium aan onderzoekers en werkveld organisaties willen we in twee deelstudies de effecten van (aangepast) sporten op fysieke fitheid, activiteit en gezondheid bij kinderen en jongeren met een chronische aandoening of ziekte onderzoeken. Daarnaast willen we ook het effect op schoolprestaties, blessures, schoolverzuim en psychosociaal functioneren in kaart brengen.

Meer informatie?

Organisatie UMC Utrecht
Contactpersoon Dr. T. Takken
Telefoon 088 7554030
E-mail

...

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus