Sport en fysieke activiteit in de openbare ruimte

Sport en fysieke activiteit in de openbare ruimte

Doel

In kaart brengen van het sport- en beweeggedrag van mensen in openbare ruimten.

 

Projectomschrijving

Openbare ruimten (straten, pleinen, parken etc.) kunnen een belangrijke rol spelen om mensen meer te laten sporten en bewegen. Er is echter nog te weinig bekend over hoe die openbare ruimten daarvoor moeten worden ingericht. Daarom moet via onderzoek met meer precieze meetmethoden het beweeggedrag van mensen in kaart gebracht worden. Door deelnemers aan het onderzoek uit te rusten met GPS loggers en beweegmeters (accelerometers) kan exact achterhaald worden hoeveel mensen bewegen en op welke plaatsen.

 

Zo wordt nagegaan op welke plekken in bijv. een stad, straat, plein of park veel wordt bewogen. Maar ook welke plekken in die straten, pleinen en parken vooral voor sport en bewegen geschikt zijn. Via gesprekken met de deelnemers wordt inzichtelijke gemaakt welke zaken in de openbare ruimte belangrijk zijn om daar te bewegen en te sporten (bijv. apparaten,  andere mensen, rustmogelijkheden, veiligheid etc.).

Toon meer informatie

Het onderzoek wordt uitgevoerd onder kinderen in Zuid-Limburg die van de lagere naar de middelbare school gaan. Bij hen wordt onderzocht of het bewegen en sporten in de openbare ruimte verandert door de overgang naar een andere school. Daarnaast worden volwassen tussen de 45 en 65 in Rotterdam en Utrecht onderzocht, omdat deze groep vaak minder gaat sporten. Bij hen wordt de rol van buurtparken en grotere stedelijke parken voor het sporten en bewegen onderzocht.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie Universiteit van Utrecht
Contactpersoon Dr. ir. D.F. Ettema
Telefoon  
E-mail

... 

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus