Snel en blessurevrij leren werpen in honkbal

Snel en blessurevrij leren werpen in honkbal

Doel

Jonge pitchers fysiek en technisch zodanig begeleiden dat vergelijkbare werpsnelheden aan Amerikaanse leeftijdsgenoten gehaald worden.

 

Projectomschrijving

Het Nederlandse honkbal staat internationaal zeer goed aangeschreven, maar kan volgens de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) naar een nog hoger niveau.

 

Omdat de kwaliteit van de pitcher van cruciaal belang is voor de performance van het hele team is het doel van dit project jonge pitchers fysiek en technisch zodanig te begeleiden dat de top vergelijkbare werpsnelheden als die van Amerikaanse leeftijdsgenoten gaat halen. Daartoe moeten ze sterk genoeg worden, de juiste techniek aanleren en blessurevrij blijven, wat weer de juiste techniek vereist. Het verwerven van deze techniek is een proces van jaren dat in de trainingspraktijk ondersteund wordt door kracht- en mobiliteitstrainingen. Al deze trainingen worden vooral uitgevoerd op basis van ervaring en intuïtie: veel achtergrondkennis ontbreekt. 

Toon meer informatie

Door te werken aan drie factoren moet het pitchingniveau in Nederland omhoog:


1. de screening van jeugdselectiespelers: het meten van de fysieke ontwikkeling en de veranderingen in kracht en techniek, in combinatie met de ontwikkeling van de werptechniek. Hierbij wordt vooral gekeken naar de ontwikkeling van de werpschouder en de kans op schouderblessures;


2. Het bouwen van een trainingssysteem waarbij “near real-time” uitgerekend kan worden welke spieren een werper gebruikt, hoeveel die belast worden en wat het resultaat van de worp was. Hiermee kan getraind worden op het vermijden van schadelijke technieken en het

bereiken van de maximale werpsnelheid;

Honkbal_IGP1443
Honkbal_IGP1395
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 


3. het vergelijken van het effect van nieuwe manieren van leren met de nu gebruikelijke trainingsmethoden.

 

Verwacht wordt dat de resultaten ook gebruikt kunnen worden bij andere bovenhandse sporten.

 

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie VU
Contactpersoon

Prof. dr. H. E. J. Veeger

Telefoon  
E-mail ...

Status project

Start

1 oktober 2013

Eind

30 september 2017

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus