Sensor for body hydration monitoring

Sensor for body hydration monitoring

Doel

De ontwikkeling van een nieuwe methode voor lichaamshydratatiemetingen: optische spectroscopie.

 

Projectomschrijving

Lichaamshydratatie is een belangrijke factor voor het optimaal presteren van sporters, omdat uitdroging direct kan leiden tot verminderde prestaties en blessures. Momenteel is er geen betrouwbare methode die de lichaamshydratatie kan meten, zonder dat de sporter hiervoor zijn/haar training of wedstrijd hoeft te onderbreken.

 

Dit onderzoek richt zich daarom op het ontwikkelen van een nieuwe methode voor lichaamshydratatiemetingen: optische spectroscopie. Optische spectroscopie is gebaseerd op de lichtabsorptie door het water dat zich in de huid en het onderliggende weefsel bevindt. Door de lichtabsorptie bij verschillende kleuren licht te meten, kan de waterconcentratie (=weefselhydratatie) direct bepaald worden. Deze techniek is zeer geschikt voor integratie in een kleine, lichtgewicht sensor die de sporter tijdens het sporten kan dragen. Hierdoor kan de sensor continu feedback  geven over de lichaamshydratatie en eventuele uitdrogingsverschijnselen voorkomen.

Toon meer informatie

Binnen dit onderzoek zal deze nieuwe techniek ontwikkeld en geoptimaliseerd worden voor lichaamshydratatiemetingen en geïntegreerd worden in de beoogde hydratatiesensor. Vervolgens zal de sensor getest worden op (professionele) sporters tijdens trainingen die gepaard gaan met substantieel vochtverlies. De resulterende hydratatiesensor heeft naar alle verwachting een breder draagvlak dan alleen sport en bewegingswetenschappen.

 

Verschillende disciplines in de gezondheidszorg (geriatrie, intensive care) hebben veel belang bij een betrouwbare hydratatiesensor voor het meten van uitdroging bij patiënten. In geval van een positief onderzoeksresultaat zal de sensor daarom klaar zijn voor verdere validatie en toepassing binnen al deze vakgebieden.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie  AMC
Contactpersoon  Prof. dr. T. G. van Leeuwen
Telefoon  
E-mail  ...

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus