RFeree

RFeree

Doel

De doelstelling van het project is het ontwikkelen van een digitaal scoresysteem – RFeree – voor tennis, bestaande uit een chip op de rackets en readers in het veld waarmee tennissers de stand in een wedstrijd bijhouden.

 

Projectomschrijving

Een nieuw InnoSportNL-project binnen het lab is de ontwikkeling van het RFeree scoresysteem dat ingezet kan worden in de volle breedte van het tennis. Het RFeree systeem wordt ontwikkeld door Sersol in samenwerking met InnoSportNL, InnoSportLab Sport & Beweeg! en de Gemeente Eindhoven. Door simpele technologie te gebruiken voor het registeren van scores tijdens een tennismatch is het mogelijk om ook in het tennis tegemoet te komen aan de digitalisering. Het handmatig bijhouden van tussenstanden wordt met RFeree verleden tijd.

TOON MEER INFORMATIE

RFeree?

Nee, de naam RFeree is niet verkeerd geschreven. Het is een combinatie van de techniek RF (RadioFrequentie) en de toepassing, scheidsrechter oftewel referee. RFeree neemt de administratie uit handen van de spelers, zij kunnen zich daardoor meer op hun spel focussen.

Bij het hedendaagse tennis gaat de puntentelling van wedstrijden onder het allerhoogste niveau nog altijd handmatig. De spelers zijn zelf verantwoordelijk voor de telling; aan de rand van de baan staat een bord met flapjes of balletjes om de games en sets bij te houden. De punten in de games worden mondeling bijgehouden wat een onduidelijk beeld geeft voor toeschouwers en soms ook voor de spelers zelf. Niet meer van deze tijd. Zeker als je het vergelijkt met wat je op TV ziet waarbij alles bijgehouden wordt.

Digitaal de score bijhouden

RFeree maakt het, door een RFchip op de top van het racket, mogelijk dat de speler aangeeft of hij een punt gewonnen of verloren heeft. Deze RFchip communiceert met sensoren in de baan. Via een scherm naast de tennisbaan, maar ook via narrow-casting in het clubhuis, kan de stand van meerdere banen op het park worden bekeken. Het is tevens een informatiebron die input kan leveren aan diverse mobile devices zoals apps.

In dit project willen de projectpartners de tenniswereld gebruik laten maken van beschikbare technologie om het brede publiek voor tennis te motiveren. Gebruikersgemak, beschikbare mobiele devices en prestatiemonitoring staan centraal. InnoSportLab Sport & Beweeg! test later dit jaar de techniek van dit gepatenteerde concept op een tenniscourt in Eindhoven. 

TOON MINDER INFORMATIE

 

 

Meer informatie?

Organisatie  Sersol
Contactpersoon  Jeroen van Os
Telefoon

 +31 (0)6 45116369

E-mail  ...

Status project

Start

20 maart 2014

Lopend

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus