Optimizing sleep to improve performance in elite athletes

Optimizing sleep to improve performance in elite athletes

Doel

Het onderzoek moet leiden tot een aantal innovatieve interventies die helpen om slaap optimaal te benutten voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties.

 

Projectomschrijving

Slaap is een van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en daarmee essentieel voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties. Slaap is niet zozeer de afwezigheid van activiteit, maar een specifieke toestand van onze hersenen. Tijdens slaap komen unieke processen op gang die zorgen voor fysiek en mentaal herstel en bijdragen aan o.a. het motorisch leerproces.

 

Topsporters trainen intensief en prestatie enprogressie zijn mede afhankelijk van de mate waarin een sporter kan herstellen van de geleverde inspanning. Dit project onderzoekt daarom hoe slaap optimaal benut kan worden om herstel en adaptatie bij sporters – en daarmee ook hun prestatie – zoveel mogelijk te verbeteren. Het onderzoek moet leiden tot een aantal  innovatieve interventies die helpen om slaap optimaal te benutten voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties.

Toon meer informatie

Om ervoor te zorgen dat de interventies zo effectief mogelijk zijn is het belangrijk om te weten (a) welke slaapaspecten (bijv. in slaap vallen, slaap fragmentatie en slaap efficiency, diepe slaap, slaap-waak regime) precies samenhangen met het prestatievermogen en (b) wat de actuele behoefte is van sporters en hun coaches. Het onderzoek bestaat daarom uit drie studies:


1. Onderzoek naar relaties tussen slaap en sportprestatie;
2. Assessment van slaapgewoonten en prestatie bij Nederlandse topsporters;
3. Ontwikkelen en testen van interventies ten behoeve van optimalisatie slaaprendement.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie Radboud Universiteit Nijmegen
Contactpersoon Prof. dr. M. A. J. Kompier
Telefoon  
E-mail

...

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Lopend

Programmalijnen

  Tags

   Partners


   Delen:
   FacebookTwitterGoogle Plus