Ontwikkeling mobiel starthek sneeuwdisciplines

Ontwikkeling mobiel starthek sneeuwdisciplines

Doel

Ontwikkeling van een starthek voor alpine en cross disciplines binnen wintersport.

 

Projectomschrijving

Met Bell Berghuis heeft Nederland een top boardercrosser in zijn gelederen. Zij heeft zich onlangs weten te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. Bij boardercross gaan in een knock-out competitie vier/zes snowboarders tegelijk een piste af bestaande uit en kombochten en sprongen. De snowboarder die als eerste bij de eerste bocht of sprong komt, kan de meest ideale lijn volgen en heeft daarmee een groot voordeel. Daarom is de start één van de belangrijkste onderdelen van deze sport.

 

Het goed kunnen trainen van de start is dus van groot belang. Het project 'Een goede start' focust op de ontwikkeling van een mobiel starthek. De Nederlandse Ski Vereniging, DIDID, Fietsenmakers Product Developers en InnoSportNL werken samen om dit te realiseren. Het mobiele starthek kan ingezet worden voor verschillende disciplines en de topsporters kunnen het op locatie gebruiken. Dankzij uitgebreide analyses van de meetresultaten kan de start verbeterd worden, om winst te boeken op de gehele afdaling.

 

Inmiddels is er een starthek ontwikkelt waar Bell Berghuis in aanloop naar de Olympische Winterspelen veel mee traint. Er zijn nog geen wetenschappelijke resultaten die bevestigen dat de start verbeterd is. 'Daarvoor meten we nog niet genoeg', zegt projectleider Sander Minnoye. 'Maar de atleten geven zelf aan het gevoel te hebben dat de start beter gaat. Ze kunnen er nu meer op trainen en merken bijvoorbeeld dat de spieren die ze gebruiken bij de start sterker worden. Aan de hand van de metingen die zij zelf uitvoeren, lijkt de start ook daadwerkelijk sneller te zijn. Ik wacht echter onze eigen metingen af voordat ik dit met zekerheid durf te zeggen.'

 

Na de Olympische Spelen zal de projectgroep zelf meer metingen gaan uitvoeren. Dan willen zij ook met het mobile starthek de internationale markt gaan betreden. 

 

Meer informatie?

Organisatie  DIDID
Contactpersoon  Dhr. Ir. Sander Minnoye
Telefoon  +31 (0) 6 14234539
E-mail  ...

Status project

Start

1 april 2013

Eind

1 juli 2015

Lopend

Programmalijnen

  • Sportproducten

Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus