LED verlichting op sportveld

LED verlichting op sportveld
Foto: AAA-LUX

Doel

Sportvelden verlichten met LED verlichting. 

 

Projectomschrijving

De kosten van energieverbruik worden voor exploitanten van sportaccommodaties steeds belangrijker. Een grote kostenpost op sportparken is de verlichting. Op tennis-, hockey- en voetbalvelden staat ‘s avonds een grote hoeveelheid licht aan terwijl er geen sporters op het veld zijn of slechts een gedeelte van het veld gebruiken. Op veel sportvelden is het niet mogelijk de lampen even aan en uit te zetten naar behoefte van de sporters en dimmen kan niet.

 

In het project "Dynamische LED verlichting van sportvelden" is aangetoond dat sportvelden met LED verlichting sportvelden goed verlicht kunnen worden. De lichtopbrengst van LED verlichting kan zich meten met de bestaande lampen, maar ze kunnen wel snel geschakeld worden en gedimd. Daarnaast zijn LED lichten duurzamer en gebruiken minder energie.

Toon meer informatie

Energieverbruik verminderen

De dimbaarheid van LED verlichting geeft ook mogelijkheden een sport park veiliger en toegankelijk te maken door het gelijkmatig te verlichten, zonder dat de volle energierekening betaald hoeft worden. Exploitanten kunnen het energiegebruik zo drastisch verminderen. Het project had de wereldprimeur van het eerste sportveld met LED verlichting, binnen de geldende normen, op het InnoSportLab Sport en Beweeg! in Eindhoven.

 

De ontwikkelde ledverlichting van AAA-LUX is de eerste en kwalitatief gezien de enige in de wereld die een hoog niveau kan halen, niet alleen van de verlichting, maar ook van de aansturing door het Licht Controle Management Systeem. Daarmee kan verlichting aangezet worden op een heel gebruiksvriendelijke manier: met een touch screen bij het sportveld, op de computer of zelfs via mobiel. Het verlichtingssysteem kan als vereniging zo beter gemonitord worden. 

 

70% besparing

Via de ontwikkelde sportveldverlichting kan men een energiebesparing van 60% bereiken en daarmee een reductie van 6,5 ton CO2. Afhankelijk van de sport en het gebruik van de sportvelden kan men 25 tot 50% besparen op de aansluitwaarde. Door goed gebruik van het Licht Controle Management Systeem is zelfs een besparing van 70% te realiseren.

 

> 100 Sportvelden verlicht met LED 

In januari 2010 is de eerste tennisbaan voorzien van dynamische LED verlichting opgeleverd in Eindhoven. Het project is in januari 2012 afgerond. De ontwikkelde LED armaturen en dynamische controle systemen voldoen aan de hoogste internationale normen voor sportveldverlichting. In 2013 zijn er meer dan 100 sportvelden verlicht met LED verlichting waaronder tennisvelden, hockeyvelden, voetbalvelden en handbalvelden. Daarnaast expandeert AAA-LUX van Nederland naar distributeurs in België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk.

Toon minder informatie

 

 

 

Meer informatie?

Organisatie  InnoSportNL
Contactpersoon  Marc van der Zande
Telefoon  +31 (0)26 4834598
E-mail  ...

Status project

Start

1 oktober 2009

Eind

1 augustus 2010

Afgerond

Programmalijnen

  • Sportstimulering en sportfaciliteiten

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus