Geavanceerde wedstrijdanalyse voetbal

Geavanceerde wedstrijdanalyse voetbal

Doel

Om via gebruik van innovatieve technologie voor het registreren van posities van spelers en de bal tijdens wedstrijden binnen de balteamsporten, voetbal in het bijzonder, te komen tot geavanceerde analysemiddelen ten aanzien van tactische prestaties, fysieke prestaties en visualisatie en simulatie.

 

Projectomschrijving

Het analyseren van wedstrijden met behulp van software is niet nieuw in de internationale voetbalwereld. Via videobeelden of een lokaal meetsysteem, worden nauwkeurig en meerdere malen per seconde positiedata van spelers verzameld. De software geeft vervolgens inzicht in fysieke prestaties zoals het aantal kilometers dat een speler in een wedstrijd heeft afgelegd. “Dit is de toekomst van het voetbal.”, zegt Koen Lemmink van Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

 

Consortium van zeven partijen

Een consortium van zeven partijen wilde verdergaan: wat als je niet alleen fysieke, maar ook tactische prestaties kunt analyseren? Drie jaar lang werkten zij aan het project ‘Geavanceerde wedstrijdanalyse voetbal’. Het consortium bestond uit InnoSportNL, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), voetbalclub AZ, Inmotio Object Tracking B.V. en Triple-IT, gesteund door Invictus Sport Performance Management. 

Toon meer informatie

Tien tactische parameters

Onderzoekers van de RUG bepaalden in overleg met de coaches van AZ welke informatie interessant is als het gaat om de speltactiek. Tien tactische parameters werden gedefinieerd en gevalideerd, waaronder afspeelmogelijkheden, druk zetten en rugdekking. Ontwikkelaar van monitoringssytemen Inmotio bouwde de software die met behulp van videobeelden en een lokaal meetsysteem uitgebreid werd getest.

 

Welk gedrag zorgt voor de winst?

De ontwikkelde software bestaat nog nergens ter wereld, weet Lemmink. “Ons programma is veel gedetailleerder dan de bestaande. Via het wegen van de parameters kan elke gewenste tactiek in de software worden gezet en geanalyseerd. Coaches krijgen antwoorden op vragen als: heeft de speler aan de bal voldoende afspeelmogelijkheden? Hoe gedraagt het team zich als er wordt omgeschakeld van aanval naar verdediging? Meer algemeen: de software geeft informatie over het spelgedrag en de keuzes die voetballers maken en hoe dit samenhangt met succes. Welk gedrag leidt tot een doelpoging? Wat zorgt voor de winst?”

 

Tactische concepten meetbaar

Volgens Lemmink hebben voetbalcoaches hierdoor meer grip op tactiek. “Tactische concepten worden duidelijker en meetbaar. Coaches nemen nu vaak intuïtief een beslissing. Met onze software kunnen zij analyseren of de gekozen tactiek ook het beoogde resultaat oplevert. Tijdens trainingen kunnen zij taken geven aan spelers en kijken welke invloed dit heeft op het spelgedrag van andere spelers.”

 

WK voetbal in 2014

Verschillende topclubs in Nederland hebben volgens Lemmink belangstelling voor de nieuwe software. De KNVB gebruikt een lokaal meetsysteem bij trainingen en wedstrijden van vertegenwoordigende elftallen. De software kan op weg naar het WK voetbal in 2014 al worden gebruikt en ook in trainersopleidingen worden ingezet.

 

Realtime analyseren

Een beperkende factor is dat nog relatief weinig Nederlandse clubs over positiedata beschikken, zegt Lemmink. “Maar dat gaat veranderen. In de nabije toekomst hebben spelers bijvoorbeeld een zender in hun kleding. De volgende stap is dat een coach realtime, tijdens de wedstrijd, het gedrag van zijn team analyseert. Hij geeft in het systeem aan: zo wil ik spelen en kijkt vervolgens of het team zich ook zo gedraagt. Als het misgaat, kan hij direct actie ondernemen. Dat is echt de toekomst van het voetbal.”

 

Meerdere partijen profiteren

De insteek van initiator InnoSportNL is dat meerdere partijen profiteren van de sportinnovatie. Dat is gelukt. Behalve de voetbalwereld, doen ook het bedrijfsleven en de wetenschap hun voordeel met de samenwerking. Inmotio kan de software tot een internationaal commercieel succes maken. Wetenschappers uit verschillende vakgebieden kunnen profiteren van de kennis die is ontwikkeld over het analyseren van voetbal als dynamisch systeem vanuit verschillende theoretische invalshoeken.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie InnoSportNL
Contactpersoon Nico Delleman
Telefoon +31 (0)26 4834598
E-mail ...

Status project

Start

1 april 2009

Eind

1 april 2012

Afgerond

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus