De kracht van kracht

De kracht van kracht

Doel

Ontwikkelen van één effectief beweegprogramma voor jongeren met overgewicht dat op grote schaal toepasbaar is.

 

Projectomschrijving

Obesitas (extreem overgewicht) is een groot en groeiend probleem. Het zorgt voor een grotere kans op ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten en voor allerlei psychologische klachten. Wanneer niets gedaan wordt tijdens de jeugd, wordt dit alleen maar erger. Hoewel het probleem simpel op te lossen lijkt (“obese mensen moeten minder eten en meer bewegen”), komt hier meer bij kijken. Op dit moment zijn er veel beweegprogramma’s die proberen obesitas te bestrijden, maar tot nu toe is er geen enkel daarvan op lange termijn effectief. Een nieuw, innovatief programma is nodig.

 

In deze studie wordt geprobeerd met experts op verschillende gebieden een effectief beweegprogramma voor jongeren met overgewicht te ontwikkelen dat op grote schaal toepasbaar is. Er wordt geprobeerd te begrijpen waar jongeren goed in zijn, wat ze leuk vinden, wat effectief is en wat niet effectief is. Zodra dit bekend is, zullen de nieuwe inzichten gecombineerd worden tot één beweegprogramma dat bestaat uit zowel een krachtgerelateerd als motivationeel aspect.

Toon meer informatie

De verwachting is dat een op kracht gebaseerd programma op zowel biologisch als psychologisch vlak voordelen heeft. Obese jongeren hebben meer lichaamsmassa en daarmee ook meer spiermassa. Hierdoor zijn ze sterker dan hun dunnere leeftijdsgenootjes. Ze zijn dus beter in kracht- dan in conditie- gerelateerde inspanningen. Op psychologisch vlak zullen deze jongeren beseffen dat ze hier beter in zijn, waardoor ze het leuker vinden en meer gemotiveerd zijn om dit te doen. Door krachttraining zal de verhouding tussen spier en vet verbeteren waardoor de stofwisseling ook verbetert en lange termijn gezondheidseffecten haalbaar zijn.

Toon minder informatie

 

Meer informatie?

Organisatie

Maastricht UMC+

Contactpersoon Prof. dr. A. M. W. J. Schols
Telefoon 043 3875046
E-mail

...

Status project

Start

1 september 2013

Eind

1 september 2016

Voorbereiding

Programmalijnen

    Tags

    Partners


    Delen:
    FacebookTwitterGoogle Plus