Borst- en rugnummers

Borst- en rugnummers

Doel

Onderzoek naar innovatieve alternatieven voor de hinderlijke standaard borst- en rugnummers.

 

Projectomschrijving

Deelnemers aan sportevenementen zijn verplicht om identificatienummers te dragen op de voor- en achterkant van hun shirt. Een persoonlijk nummer dat zichtbaar is voor de organisatie met daarop de naam/nummer van de sporter, het evenement en de sponsors afgedrukt op een groot papier. De huidige borst- en rugnummers veroorzaken veel hinder voor atleten. InnoSportLab Papendal onderzoekt momenteel samen met InnoSportNL en de TU Delft de haalbaarheid om met een innovatief alternatief te komen.

 

Borst- en rugnummers worden al jaren op dezelfde manier gebruikt. De atleet hecht het nummer op zijn shirt door middel van veiligheidsspelden. Recreatieve toernooien zoals marathons voegen ook een functionaliteit voor elektronische timing toe aan de papieren borst- en rugnummers. Hoewel er ontwikkelingen zijn op het gebied van papiersoort, printtechniek en timingtechnologie, is de basis niet veranderd. Ondanks de evidente nadelen voor atleten.

Toon meer informatie

Enkele nadelen

  • Borst- en rugnummers beperken de werking van hightech aerodynamische sportkleding;
  • Inflexibiliteit van het papier beperkt de vrije beweging tijdens prestatie;
  • Het nummer beslaat een groot deel van borst en het formaat past vaak niet op korte vrouwen-tops; De veiligheidsspelden vormen een risico, bijvoorbeeld bij het hoog- en verspringen;
  • Praktische problemen zoals het beschadigen van kleding en het lastige bevestigen.

 

Haalbaarheid

InnoSportLab Papendal onderzoekt samen met InnoSportNL en de TU Delft de haalbaarheid van een productinnovatie. Een verkenning is uitgevoerd door studenten van de TU Delft. Zij hebben de officiële functie van het identificatienummer en hoe deze in de sportpraktijk wordt gebruikt in kaart gebracht. Atleten Anouk Hagen en Olaf van den Bergh verleenden hun medewerking.

 

Daarnaast is er gekeken naar mogelijke alternatieven en welke innovatieve oplossing geschikt is voor gebruik in topsportevenementen. Na de inventarisatie met de verschillende gebruikersgroepen zoals tijdwaarnemers, organisatoren, sponsoren en atleten wordt een programma van eisen opgesteld.

Toon minder informatie

 

 

 

Meer informatie?

Organisatie InnoSportNL
Contactpersoon Lenneke de Voogd 
Telefoon +31 (0)26-4834598 
E-mail ...

Status project

Start

1 oktober 2012

Eind

1 februari 2013

Lopend

Programmalijnen

  • Sportproducten

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus