Automatische startanalyse schaatsen

Automatische startanalyse schaatsen

Doel

De ideale start in het schaatsen bepalen

 

Projectomschrijving

De ideale start in het schaatsen is te bepalen door het verband tussen starthouding en starttijd te analyseren. Een automatische startanalyse die houding en tijd meet biedt uitkomst. Voor deze nieuwe faciliteit van InnoSportLab Thialf is een videosysteem gekoppeld aan software die  een camera aanstuurt en automatisch alle starts opneemt die op de 500-meter startlijn in Thialf gemaakt worden. De eerste opnames zijn in maart gemaakt tijdens de wedstrijden van de Vikingrace, de World Cup finale en het WK-Allround.

 

Analyseren van de gegevens
Van de opnames zijn, nu nog handmatig, de eerste analyses gemaakt. In de toekomst zal dit  automatisch gaan. Bij de analyses wordt gekeken naar de relatie (‘correlatie’) tussen starthoudingen en starttijden. De starthouding wordt o.a. vastgelegd  a.d.h.v. diverse lichaamshoeken; de tijd (en snelheid)  op 1, 2, 3, 5 en 10 meter wordt uit de videoclips gehaald;. De tijd van de 100-meter komt uit de officiële uitslag; tijdens trainingen leveren de diverse Mylaps-meetlussen onder het ijs van Thialf tijdsinformatie.

Met deze automatische startanalyse kunnen in de toekomst alle starts geanalyseerd worden zonder dat de rijd(st)ers en hun trainers/coaches hier tijdens de training of wedstrijd rekening mee hoeven te houden. Door alle starts te analyseren wordt gekeken of de ideale starthouding bestaat; daarnaast wordt -per individu gekeken welke starthouding voor hem of haar de meeste optimale is. Doel is op de eerste meters honderdsten van secondes sneller te worden en dus ook op de eindtijd van een wedstrijdafstand. Dit is vooral van belang op de 500-meter.

 

Niet alleen voor wereldtop
Iedereen, zowel wereldtoppers als clubrijders, die in Thialf een start maken op de 500-meter startlijn, kan opgenomen en geanalyseerd worden. Zo kan de start van de één direct vergeleken worden met die van een ander. Wanneer een schaatser zichzelf daadwerkelijk wil verbeteren zullen de gegevens van meerdere starts moeten worden vergeleken. De beelden zijn nu terug te kijken in het lab, maar kunnen op termijn ook langs de ijsbaan bekeken worden. Tijdens de ontwikkeling van het analysesysteem werkt InnoSportLab Thialf samen met DVC machinevision (camera’s en beeldanalysetechnologie) en Studio2 (datalogging- en analysesoftware).

 

Meer informatie?

Organisatie InnoSportLab Thialf
Contactpersoon Aart van der Wulp
Telefoon 06-27056700
E-mail ...

Status project

Lopend

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus