Automated Basketball Perceptual Training

Automated Basketball Perceptual Training
Foto: Hans Smit (VU Amsterdam)

Doel

Verbeteren van het basketbalschot middels perceptuele training.

 

Projectomschrijving

Met de speciaal ontwikkelde bril van MOVE Research Institute Amsterdam (VU-Faculteit Bewegingswetenschappen) kunnen basketballers hun schotprestaties doelgericht trainen. Die bril belemmert het zicht van de spelers tot een halve seconde voordat ze de bal loslaten. Dat dwingt hen om optimaal gebruik te maken van wat ze te zien krijgen. Deze training, die in de sportpraktijk nog nauwelijks wordt toegepast, verbetert de schotprestaties met acht tot tien procent.

 

Raôul Oudejans, universitair hoofddocent van de Faculteit Bewegingswetenschappen van de VU, startte het onderzoek naar het basketbalschot zo’n twaalf jaar geleden. De eerste studies toonden aan de speler het best zo laat mogelijk naar de ring kan kijken omdat dan de meest recente informatie over de ring beschikbaar is. De gerichte visuele aandachtstraining op basis van dat principe leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de schotprestaties.

 

Toon meer informatie

In het begin werd gewerkt met schermen die het zicht op de ring ontnamen. Die schermen zijn praktisch te gebruiken in de sportzaal, maar niet voor iedere schietstijl geschikt. Daarom begon Raôul Oudejans anderhalf jaar geleden met de ontwikkeling van de trainingsbril in een samenwerking tussen de faculteit Bewegingswetenschappen, het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Vrouwenbasketball, de Nederlandse Basketball Bond (NBB) en InnoSportNL. Intussen is ook een junior onderzoeker aangesteld die een jaar lang onderzoek zal doen naar de prestatieverbeteringen door de bril.

 

Tevens is het team bezig om de praktische bruikbaarheid van de bril verder door te ontwikkelen. Dat moet leiden tot een product dat in de markt gezet kan worden en waarmee coaches en sporters zelfstandig schottrainingen kunnen uitvoeren. Niet alleen in het basketbal, maar ook in andere sporten. Want het principe van de visuele aandachtstraining waarbij het zicht al dan niet wordt weggenomen kan ook heel goed werken in andere sporten. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan het stoppen van een strafcorner bij hockey of het ontvangen van een service bij volleybal.

Toon minder informatie

 

 

Meer informatie?

Organisatie VU Amsterdam
Contactpersoon Raoul Oudejans
Telefoon ...
E-mail +31 (0)20 5988541

Status project

Start

1 januari 2011

Eind

1 januari 2012

Lopend

Programmalijnen

  • Prestatiemonitoring

Tags

Partners


Delen:
FacebookTwitterGoogle Plus